mandag 24. juni 2019

Reisevesker

Om et par dager setter vi kursen mot årets utenlandsdestinasjon. Jeg hadde tenkt å sy meg en reiseveske á la DAY Birger et Mikkelsen, og var på Stoff og Stil for å handle materialer. Eldstejenta var med som øvelsessjåfør til byen. Da hun hørte hva jeg hadde tenkt å sy, ønsket hun også seg en reiseveske. Og jeg kan jo ikke gjøre forskjell, så da måtte jeg jo sy en til minstejenta også :-D

 Blåmønstret til mor, nøytral grå til eldstejenta, og rosa (as always 😄) til minstesnuppsi.

Det er kjekt med et stort og godt veskerom til strikketøy, bok, mat mm på flyreisen, men det er også viktig med noen smårom hvor man lett finner igjen mynter, mobil, nøkler mm. Derfor sydde jeg både glidelåslomme og to åpne lommer på innsiden av veskene.

Hvis noen flere har lyst til å sy seg en reiseveske, følger en forholdsvis enkel fremgangsmåte via bilder under:
 Materialer: Veskestoff 42 x 52 (klipp 2 stk), fôrstoff (41 x 52 (klipp 2 stk), fôrstoff 43 x 20 (glidelåslomme), fôrstoff 20 x 30 (åpen lomme), fôrstoff 2,5 x 12 cm (klipp 2 stk), ikke-delbart glidelås 45 cm og 20 cm, og 2,5 m bånd.

Utstyr: hvis du har en skjærematte og knivhjul, sparer du deg mye arbeid 😊

 
 Start med å brette den ene fõrstoffbiten 2,5 x 12 i to. Legg den brettede kanten mot enden av 45cm-glidelåsen. Sy en søm tvers over. Gjør likt på den andre enden av glidelåsen.

 Brett stoffbiten over sømmen og stryk den ned.

 Legg veskestoffet med rettsiden opp. Legg glidelåset ned mot langsiden av veskestoffet, og legg fôrstoffet oppå der igjen. Nål sammen de tre delene.

 Bruk glidelåsfot på symaskina og sy en søm langs toppen. La det stå igjen 2 cm i hver side som ikke sys igjen (jeg bruker å markere dette med en perle-knappenål, slik at jeg husker det 😉)

 Brett både veske- og fôrstoffet over sømmen på hver sin side, slik at glidelåset kommer fram. Legg den andre biten veskestoff med rettsiden opp, legg glidelåset ned mot stoffet, deretter siste fôrstoffet oppå til slutt. Nål sammen og sy (la stå igjen 2 cm i hver side) likt som på forrige bilde.

 Sy en stikning langs glidelåset.

 Klipp 2 bånd på 125 cm hver. Nål det til rettsiden av veskestoffet som vist på bildet. OBS: pass på at du kun har veskestoffet som underlag, slik at du ikke syr fast båndenen til fôrstoffet også... Jeg plasserte båndet 16 cm innpå stoffet fra siden, og lot øverste nål stoppe 5 cm fra glidelåskanten. Start å sy en stikning langs ene båndsiden fra bunnen, sy tvert over båndet der siste nålen står, sy så en stikning ned langs den andre båndsiden. Gjør likt på den andre siden av båndet. Gjenta prosessen med det andre båndet på den andre veskestoffsiden.

 Legg fram fôrsiden. Marker en strek på 18 cm midt på stoffet (dvs 17 cm fra siden) 10 cm nedenfor glidelåskanten.

 Marker en liten vinkel i begge endene av streken. Klipp opp langs både streken og vinklene. Stryk ned et belegg på ca  0,5 cm mot baksiden av fôrstoffet langs streken, og stryk også "trekant-flippen" mot baksiden.

 Plasser og nål fast glidelåset på 20 cm, og sy det fast til fôrstoffet.

 Brett stoffet til glidelåslomma i to, slik at det gjenstår 3 cm i toppen. Sett første knappenål 2 cm nedpå bretten, slik at du ikke syr lomma helt igjen.

 Sy igjen sidene (minus de 2 cm) og kast over med sikksakk. Legg deretter den korteste flappen (2 cm) halvt ned mot lomma og stryk ned.

Snu fôrstoffet på vrangen, slik at du ser baksiden av glidelåsen. Legg belegget som du akkurat strøk ned (forrige bilde) oppå glidelåset langs sømmen (etter at glidelåset ble sydd til stoffet). Brett den øverste klaffen (5 cm) bakover, slik at du kommer til for å nåle ned og sy en søm langs brettekanten.

 Brett oppover 5-cm klaffen igjen. Legg den opp mot den øverste kanten av glidelåset, og brett ned stoffet som er til overs. Sy en søm langs kanten.

 Nå vil det være en liten åpning inni lommen øverst i sidene. For å hindre at småmynter plutselig forviller seg gjennom åpningen og inn i mellom veska og fôret, syr du igjen åpningen tvers over glidelåslomma og glidelåset.

 Nå tar du den siste fôrstoffbiten og lager den åpne lomma. Brett en fin beleggkant langs langsiden og sy en stikning.

 Legg stoffbiten med rettsiden ned og brett inn belegg i begge sidene. Stryk ned.

Legg fôrstoffet (den ledige siden, ikke den du akkurat har sydd glidelåslomme på) med rettsiden opp. Plasser lomma med rettsiden ned og kanten med stikning nedover, 16 cm opp fra nederste kant av fôrstoffet.

 Nål fast og sy en søm langs kanten.

 Brett lomma over sømmen og stryk ned. Nål fast og sy en søm langs hver side. Marker også hvor du vil dele lomma og sy en søm der. Jeg delte lomma i 10 + 15 cm, men her står du jo helt fritt 😃

Så til en del av prosessen som jeg glemte å ta bilde av: åpne det store glidelåset. Legg begge veskestoffdelene mot hverandre, rette mot rette. Sy sammen sidene og bunnen i en søm. Klipp et snitt fra de to bunnhjørnene og inn mot sømmen. Da er det lettere å legge hjørnet flatt når du kommer til neste punkt:

 Legg hjørnet flatt slik at du får side- og bunnsømmen mot hverandre i midten. Marker en 10-cm linje tvers over hjørnet (5 cm fra sømmen ut til hver side). Sy langs streken.

Klipp av hjørnet. Gjenta prosessen med det andre hjørnet. Hvis du har et stoff som kan rakne, kaster du over med sikksakk her. Jeg sydde av stoff-voksduk, så jeg slapp 😊

Legg så fôrstoffsidene mot hverandre, rette mot rette. Sy sammen på samme måte som veskestoffet, men la det stå igjen en ca 12 cm åpning i bunnen. Etter at du har klippet av hjørnene også på fôrstoffet (likt som på veskestoffet), vrenger du veska gjennom fôrstoffåpningen. Sy sammen åpningen enten for hånd eller med en fin maskinstikning.

Voila! Nå er veska klar til bruk. God tur 😎

I just sewed 3 weekend bags inspired by DAY Birger et Mikkelsen. We are now officially ready for this year's vacation abroad. This bag will hold both my knitting stash, food and snack, a good book etc during the flights 😊

2 kommentarer:

Barwitzki sa...

Super vesker - herlig har du lagd.
Takk for de detaljerte instruksjonene, jeg vil takle det igjen nærmere med det... Jeg liker å sy vesker. Kos deg. God ferie... god sommer. Håper vi leser. Hilsen til deg. Viola

Annbjørg sa...

Tusen takk for en grundig og grei instruksjon! Skal sannelig sy ei veske etter oppskrifta di.