mandag 26. september 2016

Kaffegrutleire

Her er et hobbytips fra forrige ukes barneklubb; kaffegrutleire, inspirasjon og oppskrift fra Crafts by Amanda.


Det trengs ganske mye kaffegrut når 15 barn skal lage hver sin porsjon med leire... Jeg ringte til en av kaféene i byen og spurte om de kunne legge tilside kaffegrut en formiddag for oss, og det gjorde de gladelig. Denne ingrediensen er jo egentlig bare overskuddsvare som kastes, og er dermed en billig ingrediens hvis man får den fra noen som allerede har den. Skal man kjøpe og trakte kaffe kun for leira, kan det fort bli dyrt...
Hvert barn laget en porsjon leire bestående av 1 kopp kaffekrut, 1 kopp mel, 1/2 kopp salt og 1/2 kopp kald kaffe. Det er lurt å ikke tilsette all kaffen med en gang, slik at leira ikke blir for våt. Tips: det er uansett lurt å ha litt ekstra mel tilgjengelig...
2 kg hvetemel rakk akkurat til 14 porsjoner. Siden det var 15 barn som ville lage leire, tok vi en spiseskje fra hver skål over i en ny skål og fikk til en porsjon til. I tillegg trengte vi en og en halv pakke husholdningssalt og 3 liter kald kaffe (kjøpte billigste sort på matvarebutikken, siden den ikke skulle drikkes).
Det er noe kinetisk kjekt med å røre sammen leire med hendene!
Når leira var ferdig, klappet de den flat som en tykk pannekake og la den over en plastkopp som sto opp-ned. Etter å ha klappet deigen inntil og formet den slik de ville (noen valgte mer vase-aktige fasonger), kunne de velge om de ville pynte med perler.

Leiren lufttørker på 2-3 dager (alt etter hvor tykk deigen er rundt koppen), da får den en lysere finish. Obs: den kan drysse litt fra det ytterste laget, da kan man godt spraye et par lag med klarlakk for å "feste" utsiden. Dette ble en flott liten potteskjuler! Med plastkoppen fortsatt oppi, kan man også bruke den som en liten vase. Ellers er det bare kreativiteten som setter grenser for hvilke andre ting man kan lage :-)

The kids had much fun making their own coffee ground clay at Kids' Church last week. Inspiration and recipe from Crafts by Amanda. There's something so wonderfully kinetic by kneading the ingredients together by hand! This time, the kids covered plastic cups to make a vase or a small flower pot, but oncly creativity sets the limits of various prosjects using this clay :-)

Ingen kommentarer: